Skip to content

The Jellyfish House in Spain : A Modern House With Cantilevered Pool And Two Paths Set of Stairs


In the post below you will find a modern dwelling called Jellyfish House located in Marbella, Malaga, on the Mediterranean coast of Spain. This house was designed by Wiel Arets Architects and display a minimalist approach in its interior design and architecture, giving it a clean and bright look. The Jellyfish House’s neighboring buildings block its view onto the nearby sea. Appropriately, it is selected for the cantilever a house’s pool from its roof, so the beach and the sea can always be seen while sun bathing or swimming. According to the architects : The house is organized around the two paths of the circulation: a ‘fast’ and ‘slow’ set of stairs, and across the interwoven the house’s four levels of living. The ‘fast’ stair is enclosed in glass, which physically separates it from the house’s interior, yet it is simultaneously open to the exterior elements, so that sand is not brought into the house when returning from the beach and leads from the exterior directly to the roof. The ‘slow’ stair, whose long treads and short risers lend it its name–spans the entire length of the house, from ground floor main-entry to roof; it is indoors yet also open to the exterior elements, further amplifying the house’s capacity for ‘interiority’.

The house’s pool cantilevered 9 meters southwest toward the Sierra Blanca mountain in the distance and approaching weight of 60,000 kg. Equipped with an infinite end, the water joining the sea in the distance. The swimming pool has a glass-bottom floor and a panoramic window overlooking the interior edge, both with a thickness of 6 inches, which allows Anybody who is in the kitchen to see who was swimming, while a third window allows Anybody who is in the kitchen can be glanced into the living room and a terrace widening under the cantilevered pool. The searing Spanish sun constantly filters through the pool’s glass wall and floor, creating ripples of iridescent turquoise reflections throughout the entire house. Thus, the pool can be seen and experienced from all rooms of the house. Integrated in the pool is an underwater bench, which traces its length and also integrate a pool cover, so it is not visible when the pool is in use.

This house accommodates five bedrooms, are located throughout the house, with two guest bedrooms situated on the basement level that face outward onto an extensive private terrace for the exclusive use of guests. As the ‘slow’ stair leads from the main entry to the guest bedrooms below, this area of the house is able to function as a separate entity. The kitchen is strung along the southern facade on the first floor of the house, with all secondary equipment built-in to an adjacent and perpendicular hallway. On the first floor there is also a sauna and steam bath. A small elevator services allow food and drinks from the kitchen can be brought quickly, easy access between floors and can lead to the rooftop pool and terrace. This rooftop terrace features an oversized and custom-designed concrete table with an adjoining bench, which is contiguous to an angular chair for reclining while sunbathing.

House structures outlined in white-concrete, supported by a column on the right edge of the pool and several smaller columns near the rear-dining terrace. All non-concrete walls are constructed with glass, which allows sunlight to enter the house. The multiple bedroom closets, whose obverse face the ground floor hallway, are finished in translucent glazing to compound this sunlight diffusing strategy. Oversized and accordian-like folding panels of of translucent glazing adjoin each dining or entertaining space, which, when opened, essentially expands the house’s numerous areas of living by nearly doubling their size.

All the audio and video equipment like Bose speaker are recessed into its walls and ceilings, allow them to disappear and kept the room look neat. Lighting illuminates the whole of corridors and staircases, as well as underwater in the pool, make sure rippling effects on the sparkling reflections through the glass floor and walls, can also be experienced the whole of house at night. Taking the all advantages of the ever-present Spanish sun, the Jellyfish House is an avant-garde expression of luxurious living, as most of the facades that open, and as its staircases are especially outdoors, the house’s ever shifting boundaries between inside and outside are curiously blurred.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *